0
5
σχόλια
228
λέξεις
CULTURE

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Παγκόσμιο Μνημείο αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο για την αντιμετώπιση των διακρίσεων

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Φεβρουαρίου 2017
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση 


Ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, περίπου 7.000 τ.μ. θα υψωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για 55.000 Έλληνες Εβραίους της πόλης, με προορισμό τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο χώρος θα λειτουργεί τόσο ως μουσείο όσο και ως εκπαιδευτικός τόπος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και όλων των διακρίσεων.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με σπάνιο και πλούσιο αρχειακό υλικό για το Ολοκαύτωμα, ενώ στο Εκπαιδευτικό Κέντρο θα γίνονται μαθήματα, σεμινάρια και συνεχείς εκδηλώσεις.

Η μεγάλη διαφορά του με τα ανάλογα μουσεία σε ΗΠΑ και Ισραήλ είναι ότι αυτό θα βρίσκεται στον τόπο όπου τελέστηκε το έγκλημα. Η δημιουργία του Μουσείου ήταν μια ιδέα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), Δαβίδ Σαλτιέλ. Η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχωρεί χώρο 12 στρεμμάτων για τις εγκαταστάσεις του μουσείου ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι δωρεά δύο αρχιτεκτονικών γραφείων από το Τελ Αβίβ και το Βερολίνο.


Το έργο υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια από τη γερμανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και από χορηγίες.

 
εμφάνιση σχολίων