1
1
σχόλια
338
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

[VIDEO] Η κυβέρνηση βάζει το θέμα στην κατάψυξη απαγορεύοντας τη φωτογράφιση στη Μόρια, ένα βίντεο-μαρτυρία κάνει το γύρο του κόσμου ενώ η  Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Ιανουαρίου 2017
«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα», διαβεβαίωσε λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Οι ανταποκρίσεις από τη Μόρια δείχνουν θαμμένους κυριολεκτικά μέσα στο χιόνι. Μετά από φωτό και υλικό που αποκάλυψε τις απελπιστικές συνθήκες μέσα στον παγετό, η κυβέρνηση απαγόρευσε για άλλη μια φορά, κάθε είδους κάλυψη, φωτογραφική ή κινηματογραφική, ακόμα κι έξω από το στρατόπεδο με τις σκηνές.

Η κρατική απαγόρευση της πρόσβασης των δημοσιογράφων είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά φαίνεται ότι έγινε συνήθεια στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία της μετάδοσης πληροφοριών με δελτία τύπου. Πριν ένα χρόνο (29.2.2016) κυκλοφόρησε το εξής δ.τ. από τον Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας». Η κατακραυγή που ακολούθησε δεν έπεισε την κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό της ελευθερίας της πληροφορίας.

Το βίντεο από τη Μόρια που κάνει το γύρο του κόσμου, δείχνει τις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι άνθρωποι, κατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα πολιτισμό, Ευρώπη, λογική, μέριμνα, ανθρώπινα δικαιώματα.



Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συγκέντρωσε γυναίκες και παιδιά σε δυο μεγάλες σκηνές με ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι είναι θαμμένοι με κουβέρτες μέσα στον πάγο. Η Υ.Α. δημοσίευσε έκτακτο δελτίο τύπου προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου. Οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα επιτρέπονται μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. Ο αργός ρυθμός της καταγραφής ή του εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, συμβάλλει όμως στην καθυστέρηση κι έτσι δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός στους χώρους φιλοξενίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν αρχικά για πολύ λιγότερους ανθρώπους.


Διαβάστε επίσης: VIDEO: Που πήγε η Ελευθερία του Λόγου;
 
εμφάνιση σχολίων