0
2
σχόλια
342
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] Μετά από 5 χρόνια, οι θρυλικοί κινηματογράφοι θα ξαναφωτίσουν τη Σταδίου

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
12 Δεκεμβρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Δύο ιστορικές αίθουσες που παρέμεναν κλειστές επί χρόνια, αναμένεται να δοθούν ξανά στο κοινό σε λίγους μήνες (έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος).

Οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι Απόλλων και Αττικόν, θα παραδοθούν στο κοινό μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάστασή τους, στις αρχές της Άνοιξης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan είχε εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το υπουργείο Πολιτισμού, από το 2013. Αλλά η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Γραφειοκρατικά κολλήματα και η αντιδικία δύο Ιδρυμάτων που εμπλέκονται (των Δεκόζη-Βούρου και Βούρου-Ευταξία):

Στις εργασίες προβλέπεται όχι μόνο η συνολική αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και η αστική ανάπλαση, αφού πρόκειται να ελευθερωθεί ο χώρος των πεζοδρομίων μπροστά από τους κινηματογράφους ώστε να δημιουργηθεί ένα καθαρό και ευρύχωρο τοπίο για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το αρχικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των 1870-1881, με σχέεδια του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου. Κατά το 1900 βρισκόταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή, το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «Ειδών Κίνας« του Π. Γεωργιάδη. Το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.


Το «Αττικόν» άρχισε να λειτουργεί το 1916. Ήταν η αίθουσα που πρόβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929 («Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ). Σήμα-κατατεθέν του σινεμά ο εντυπωσιακός του πολυέλαιος. Λίγο ργότερα ξεκίνησε και ο κινηματογράφος Απόλλων.

Τον Φεβρουάριο του 2012, την περίοδο που έγιναν οι τελευταίες από τις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής Κρίσης και των Μνημονίων στην Ελλάδα, (με εκτεταμένα επεισόδια και «πόλεμο» μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας που καλύφθηκε απ΄όλο τον πλανήτη) πολλά κτίρια δέχθηκαν επίθεση από μολότοφ και πέτρες στη γύρω περιοχή. Τη φωτιά στα δύο αιωνόβια σινεμά έβαλαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Τα αγαπημένα σινεμά των Αθηναίων τελικά δεν κάηκαν ολοσχερώς. Παρά την εξωτερικά όψη τους, εσωτερικά δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η φωτογραφία απεικονίζει το εσωτερικό της αίοθυσας του Αττικόν όπως είναι σήμερα.
 
εμφάνιση σχολίων