1
1
σχόλια
207
λέξεις
VIDEO

Δεν βλέπουμε τον νυχτερινό ουρανό σε όλη του τη λαμπερή έκταση

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
5 Δεκεμβρίου 2016
Σε μια ερημική παραλία, ίσως το καλοκαίρι, μακριά από τα φώτα της πόλης. Ή σε κάποια εκδρομή στο βουνό, από το παράθυρο ενός καταφυγίου. Γενικά μιλώντας, ωστόσο, οι σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε είναι εθισμένες στο φως. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε σχέση με 20 χρόνια πριν, οι δημόσιοι εξωτερικοί χώροι φωτίζονται περίπου 10 φορές περισσότερο.

Η φωτο-μόλυνση εξαπλώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από την αύξηση του πληθυσμού. Το 99% των κατοίκων στις ΗΠΑ (με εξαίρεση τη Χαβάη και την Αλάσκα) ζει σε περιοχές που θεωρούνται φωτο-μολυσμένες.

Εντωμεταξύ, δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο σε αυτό που θα ονομάζαμε «κακό φωτισμό», δηλαδή φως που έρχεται από πάνω ή κατευθείαν στο πρόσωπό μας. Και καθώς η χρήση ηλεκτρισμού γίνεται φθηνότερη, τόσο περισσότερο φως χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στον κόσμο. Είτε για λόγους ασφάλειας, είτε για λόγους πολυτέλειας, σημειώνεται κατάχρηση φωτός συγκριτικά με αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καμία αίσθηση του απόλυτου σκοταδιού και ίσως δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουν τον νυχτερινό ουρανό, να χαθούν στη μαγεία των αστεριών και να προσπεράσουν τους δυο-τρεις κλασικούς αστερισμούς που ήδη γνωρίζουν, μπροστά στον λαμπερό πλούτο που θα εμφανιστεί αν σηκώσουν το κεφάλι ψηλά.

Δείτε εδώ το ενδιαφέρον video, με αγγλικούς υπότιτλους.

 
εμφάνιση σχολίων