0
1
σχόλια
382
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Όταν ο Κ. Στεφανόπουλος έλεγε το 1989 να μη δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες στους «επικίνδυνους» εκδότες

PRESS
22 Νοεμβρίου 2016
Ο Κωστής Στεφανόπουλος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το 1989 είχε ορθώσει το ανάστημά του στο νόμο που άνοιγε το δρόμο παράδοσης της ιδιωτικής τηλεόρασης στους εκδότες, με φωτογραφική διάταξη, χωρίς όρους, χρήματα και προϋποθέσεις. Και όπως αποδείχθηκε και χωρίς άδειες.

Ήταν ο νόμος 1866/1989 αποτέλεσμα της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ενιαίου Συνασπισμού, ένα από το σημαντικότερα λάθη της σύγχρονης αριστεράς στη διαδρομή του. Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τις εκλογές το 1989 ένα από τα πράγματα που επεξεργάστηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ, ήταν η λεγόμενη την εποχή εκείνη «μη κρατική τηλεόραση». Δηλαδή, η ιδιωτική.

Η μοναδική αντίδραση που υπήρξε, ενάντια στο νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση προήλθε από τον τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωστή Στεφανόπουλο με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΑΝΑ.

Ο Κ. Στεφανόπουλος με μια συγκλονιστική ομιλία στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταψήφισε το νόμο λέγοντας:

«Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες».

Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη αλλά και ολόκληρο το νόμο κάνοντας σκληρή κριτική κυρίως στον Συνασπισμό για τη στάση που κρατούσε.

«Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους. Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών, ανταλλάσσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. Και με μερικούς εξ αυτών μια ή δυο φορές έχω και συμφάγει. Τι να κάνουμε! Όλοι πρέπει να κολακεύουμε τους κυρίους εκδότες ή εν πάση περιπτώσει να μην είμαστε και κοινωνικώς απρεπείς απέναντί τους».

«Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένεντο, και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν, όχι υποθέτοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας. Τους ενόχλησε η μαφία. Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια» (πρακτικά της Βουλής 14/9/1989).

Η παρέμβαση αυτή θα κλονίσει την αξιοπιστία των εκδοτών και θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την «εξαφάνιση» της δραστηριότητας του προέδρου της ΔΗΑΝΑ από την πλειοψηφία εφημερίδων.


Via: Typologies.gr 
 
εμφάνιση σχολίων