0
1
σχόλια
602
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι New York Times γράφουν για τους πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Νοεμβρίου 2016
«Σαν ταινία τρόμου οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι με τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης».

Η εφημερίδα συνομιλεί με έναν συνταξιούχο Έλληνα που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, επειδή δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το κόκκινο στεγαστικό του δάνειο. «Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του ως λογιστής, ο Μιχάλης Χάνης, συνέχιζε να πληρώνει το στεγαστικό δάνειο για ένα μικρό σπίτι σε ένα προάστιο της Αθήνας, όπου ζει τα τελευταία 23 χρόνια». Αυτό μέχρι τη στιγμή που η σύνταξή του μειώθηκε κατά 35% και μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες παλεύει να σώσει το σπίτι του από το κύμα κατασχέσεων, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα στην οποία ο κ. Χάνης δηλώνει επίσης ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει, περιμένοντας τη δίκη που θα κρίνει το μέλλον του σπιτιού του τον Νοέμβριο.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι πιστωτές έχουν πιέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει την δημοπρασία ιδιοκτησιών που δεν έχουν ανταποκριθεί στις οφειλές τους, συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο δις ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις ετοιμόρροπες ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν 108 δις ευρώ σε επισφαλή δάνεια, από αυτά τα δάνεια, το 41% αφορά απλήρωτες περιπτώσεις με υποθήκες. Η πραγματική πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, γράφει το άρθρο αλλά ταυτόχρονα να μην υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα. Ίσως όμως να είναι αδύνατη αυτή η εξίσωση, επισημαίνει.

«Από την υπογραφή της τρίτης δέσμης μέτρων διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερη δύναμη για να πιέσει τους πιστωτές. Οι επικριτές λένε ότι έχουν γίνει σειρά παραχωρήσεων, παρά τις υποσχέσεις για προστασία των κατοικιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι τα σπίτια είναι ασφαλή. Ο Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομίας, δηλωσε ότι οι πρώτες κατοικίες προστατεύονται από τα χρέη στις τράπεζες. Ωστόσο, την άνοιξη, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση για την πώληση των στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

«Οι Έλληνες είναι εξαγριωμένοι και αισθάνονται προδομένοι. Σε μια εκστρατεία που θυμίζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών στην Ισπανία πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους διοργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα. Κάθε Τετάρτη, όταν πραγματοποιούνται οι διαδικασίες δημοπρασιών, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από τα ελληνικά δικαστήρια,εμποδίζουν την πρόσβαση στο νομικό προσωπικό, εισβάλλουν σε αίθουσες δικαστηρίων και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρούονται με τα ΜΑΤ».

«Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015. Οι συμβολαιογράφοι όμως λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά. “Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Δεχόμαστε περίπου 500 κλήσεις κάθε ημέρα”, δηλώνει».

Η Τρόικα έχει επισημάνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ζητώντας να παταχθούν οι στρατηγικοί οφειλέτες, όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. Εν τω μεταξύ, Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2010, το οποίο είχε ως στόχο να μειώσει τις μηνιαίες πληρωμές για τα άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Περίπου 150.000 αιτήσεις εκκρεμούν.

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος του κ. Χάνη, δήλωσε ότι έχει εκπροσωπήσει περίπου 1.000 ανθρώπους τα χρόνια της κρίσης, χωρίς να περιλαμβάνει στον αριθμό όσους απλά του ζήτησαν συμβουλή. Για εκείνον, οι ελληνικές αρχές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρά να τους δώσουν πληροφορίες για τις επιλογές τους. «Πολλοί είναι απελπισμένοι» λέει, ενώ προσθέτει ότι ένας πελάτης του πρόσφατα του είπε ότι σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία.
 
εμφάνιση σχολίων