0
1
σχόλια
328
λέξεις
ΖΗΝ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες όχι για γερή καρδιά; Μια νέα έρευνα μας δίνει τις σωστές συντεταγμένες

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Οκτωβρίου 2016
Μια φετούλα μπέικον ακόμα; Καλύτερα όχι αφού το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, είναι βλαβερό για την υγεία και ειδικότερα για την υγεία της καρδιάς μας. Όμως για τι είδους κρέας και σε τι ποσότητες μιλάμε; Και πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος με μία μόνο φέτα ζαμπόν;

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 37.000 ανδρών από 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν οι 2.900 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ενώ οι 266 είχαν πεθάνει από καρδιολογικό πρόβλημα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας όπως λουκάνικα, σαλάμια, ζαμπόν κ.ά., είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερα από 25 γραμμάρια ανά ημέρα. Εκείνοι που έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο, είχαν επίσης υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αυξάνεται μαζί με κάθε φέτα αλλαντικού που καταναλώνουμε: για παράδειγμα για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. 1-2 φέτες ζαμπόν) την ημέρα, ο καρδιολογικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 8% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%.

ΝΑΙ ΣΤΟ «ΚΑΛΟ» ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: Σε αντίθεση με τα κατεργασμένα κρέατα, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου σε όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας που δεν είχε υποστεί επεξεργασία. Οπότε το αγαπημένο μας κοκκινιστό, μπορούμε να το τρώμε χωρίς φόβο. Ιδανικά, οι γιατροί συστήνουν κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα έγινε με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation: Ηeart Failure.

Φτιάχνουμε τη λίστα για το επόμενο σούπερ μάρκετ μας με προσοχή.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ:
Λουκάνικα
Σαλάμι
Ζαμπόν
Μπέικον
Μορταδέλα
Προκατασκευασμένα κρέατα π.χ. χάμπουργκερ που περιέχουν συντηρητικά

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΑΥΤΑ:
«Καθαρό» κόκκινο κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ξηρούς καρπούς
Ψάρια
Προϊόντα ολικής άλεσης


Καλή όρεξη και με τις υγείες μας
 
εμφάνιση σχολίων