0
1
σχόλια
374
λέξεις
ΖΗΝ

Φοιτητές και υπερήλικοι συγκατοικούν σε σπίτια για ηλικιωμένους, με οφέλη για όλους 

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
17 Οκτωβρίου 2016
Κάποιοι φοιτητές όταν τελειώνουν τα μαθήματα, δεν επιστρέφουν σε κοιτώνες γεμάτους νέους που κάνουν πάρτι. Επιστρέφουν στους συγκατοίκους τους που ούτε λίγο, ούτε πολύ, πλησιάζουν τα 100 χρόνια ζωής. Με αντάλλαγμα λίγες ώρες συντροφιάς στους γηραιότερους, οίκοι ευγηρίας γίνονται στέγη για νέους σπουδαστές που ψάχνουν τρόπο να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα.

Στο Ολλανδικό Humanitas, με αντάλλαγμα 30 ώρες παρέας σε κάποιον ηλικιωμένο την εβδομάδα, ένας φοιτητής μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν στέγη. «Εξασφαλίζοντας εδώ στέγη οι νέοι, εξοικονομούν χρήματα για τις σπουδές τους. Και οι υπερήλικοι όμως επωφελούνται από την παρουσία τους εδώ, καθώς ο οίκος ευγηρίας γίνεται πιο ζεστός και αποκτά την αίσθηση σπιτιού» λέει η επικεφαλής του Humanitas, Gea Sijpkes. Ως μέρος της συμφωνίας, οι φοιτητές γεφυρώνουν το χτες με το σήμερα, μαθαίνοντας στους μεγάλους συγκατοίκους τους να χρησιμοποιούν το email, τα social media, το skype, αλλά και στοιχεία της pop κουλτούρας, της τέχνης του γκραφίτι κ.ο.κ. Και φυσικά όταν επιστρέφουν το βράδυ από κάποια συναυλία, σινεμά, πάρτι ή ραντεβού, μοιράζονται τις εμπειρίες αυτές με τους συγκατοίκους τους.

Και σε άλλα μέρη της γης, η στέγαση των φοιτητών είναι δύσκολη υπόθεση. Όσοι σπουδαστές του Ινστιτούτο Μουσικής του Κλίβλαντ χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, μένουν δωρεάν μαζί με 120 ηλικιωμένους σε ένα αναπαλαιωμένο ξενοδοχείο της δεκαετίας του ‘20. Σε αντάλλαγμα, κάθε λίγους μήνες προσφέρουν δωρεάν συναυλίες αλλά και αυτοσχέδια μουσικά events κάθε σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010 και πρόσφατα επεκτάθηκε και στο Cleveland Institute of Art. Σύντομα, φοιτητές που θα εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve θα μπορούν επίσης να μείνουν σε κάποια από αυτά τα δωμάτια.

Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τα οφέλη που προσφέρει αυτή η συναναστροφή στους γηραιότερους: Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν συνδεθεί με τη διανοητική κατάπτωση και την αυξημένη θνησιμότητα των υπερηλίκων. Οι δεσμοί αυτοί όμως επηρεάζουν και τους νέους, που μαθαίνουν από την εμπειρία των ηλικιωμένων και πολλές φορές δένονται τόσο μεταξύ τους που γίνονται στ’αλήθεια οικογένεια. Όπως στην περίπτωση μιας σπουδάστριας που ήρθε τόσο κοντά με τη νέα, μεγάλη της φίλη, ώστε της ζήτησε να γίνει κυρία επί των τιμών στο γάμο της. Μπορεί η ηλικιωμένη να αρνήθηκε διότι δεν την κρατούσαν τα πόδια της, όμως έκανε ένα μεγάλο πάρτι για τη νέα της «εγγονή» και όλους τους φίλους της.
 
εμφάνιση σχολίων