0
1
σχόλια
253
λέξεις
ΖΗΝ

Μέχρι και 10 χρόνια γηραιότερος ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ανθρώπων

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Σεπτεμβρίου 2016
Το να είναι κανείς παχύσαρκος στη μέση ηλικία, σημαίνει ότι εκτός από γόνατα και καρδιά, επιβαρύνεται και ο εγκέφαλος και μάλιστα κατά 10 ολόκληρα χρόνια.

Σε πρόσφατη έρευνα τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge μελέτησαν τους εγκεφάλους 473 ατόμων ηλικίας 20 έως 87 ετών και διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι εμφανίζουν εκτεταμένη μείωση της «λευκής ουσίας» σε σχέση με τους αδύνατους.

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου είναι ο ιστός που συνδέει τις περιοχές του και τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες. Έτσι, για παράδειγμα, ένας υπέρβαρος 50χρονος έχει τόση λευκή ουσία όση ένας αδύνατος 60χρονος. Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος του πρώτου εμφανίζεται πρόωρα γερασμένος κατά μια ολόκληρη δεκαετία.

Η διαφορά αυτή στη λευκή ουσία μεταξύ υπέρβαρων-αδύνατων εμφανίζεται από τη μέση ηλικία συνήθως μετά τα 37 (ηλικία όπου, έτσι κι αλλιώς, αρχίζει η σταδιακή φυσιολογική συρρίκνωση της λευκής ουσίας) και κορυφώνεται γύρω στα 40. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι ακόμα σαφές γιατί στους παχύσαρκους η λευκή ουσία συρρικνώνεται ταχύτερα. Η έρευνα όμως ξεκαθαρίζει ότι παρά τις σαφείς διαφορές στον όγκο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου μεταξύ αδύνατων και υπέρβαρων ατόμων, δεν παρατηρείται σύνδεση μεταξύ του βάρους και των γνωστικών ικανοτήτων.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Πολ Φλέτσερ, αναφέρει ότι «Είναι επίσης σημαντικό να ανακαλύψουμε εάν αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες σε περίπτωση που το άτομο χάσει κιλά, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει».


Διαβάστε επίσης:
Top 20: Αντιοξειδωτικές τροφές
ΕΡΕΥΝΑ: Η διατροφή των Ελλήνων
VIDEO: Εξαρτημένοι στη ζάχαρη;

 
εμφάνιση σχολίων