DOC TV
 • Σαν να λειώνει μέσα μας

  Βρίσκουμε ανυπόφορα γλυκό το πόσο διαχρονικό είναι το κείμενο που έγραψε ο Πλούταρχος για τον Έρωτα δύο χιλιάδες χρόνια πριν...

  DOCTV.GR
  15.09.2016
  «Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΥΤΕ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΜΙΑΣ, όπως ο θυμός, ούτε περνάει και φεύγει γρήγορα, παρόλο που λένε πως έχει φτερά. Αντίθετα, φουντώνει σιγά-σιγά, σχεδόν σαν να λειώνει μέσα μας. Και από τη στιγμή που αγγίξει την ψυχή, μένει εκεί για πολύ καιρό, και σε μερικούς ανθρώπους δεν ησυχάζει ούτε κι όταν γεράσουν, αλλά παραμένει ακμαίος, φρέσκος και θαλερός, ακόμη κι αν ασπρίσουν τα μαλλιά τους.

  ΑΝ ΠΑΛΙ ΣΒΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΡΑΘΗΚΕ από το χρόνο ή ύστερα από λογικές σκέψεις, δεν εγκαταλείπει ούτε τότε ολότελα την ψυχή, αλλά αφήνει μέσα της καμένο υλικό και θερμά αποτυπώματα, όπως ακριβώς οι κεραυνοί αφήνουν πίσω τους φωτιά που σιγοκαίει.

  Η ΛΥΠΗ, ΟΤΑΝ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΥΠΗΜΕΝΟΙ, δεν αφήνει κανένα σημάδι στην ψυχή, ούτε η άγρια οργή μας όταν υποχωρήσει, η έξαψη της επιθυμίας, όσο βίαια κι αν μας συγκλονίζει, επίσης καταλαγιάζει.

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΛΑΒΩΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ακόμη κι αν απομακρυνθεί το θηρίο, δεν χάνουν το κεντρί τους, αλλά προκαλούν πρήξιμο στα κομμάτια της ψυχής. Και κανείς δεν ξέρει τι ήταν, πως ξεκίνησε και από πού εφόρμησε εναντίον της ψυχής».


   Επιλογή από το έργο του Πλούταρχου, εκδ. Στιγμή μετάφραση: Τάσος Νικολαϊδης. Ο Πλούταρχος (45μ.Χ. - 120μ.Χ.) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας, στη Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψε πολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και στη Ρώμη. Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, και οι δύο σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμένα ορισμένα από τα ύστερα κείμενά του. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που κράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποία παρήγαγε ένα απίστευτο σώμα κειμένων, που επιβίωσαν ως την εποχή μας.
   
  TAGS:

  Βιβλίο, Άποψη, Έρωτας, Κείμενα

  • Ο Φιτζέραλντ είπε

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Ο Φιτζέραλντ είπε

   «Δεν θέλω να επαναλάβω την αθωότητά μου. Θέλω την ηδονή, να τη χάσω ξανά.» 24 αφορισμοί του συγγραφέα
  • Έκο: Η προσβολή

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Έκο: Η προσβολή

   «Τα δύο παγωτά στη θέση του ενός.» Όταν ο Ουμπέρτο Έκο μας προειδοποιούσε για την καπιταλιστική κουλτούρα και την προσβολή των φτωχών
  • Ανεστόπουλος: Η Αληθινή Αγάπη

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Ανεστόπουλος: Η Αληθινή Αγάπη

   «Αν ανταμώσουν, είναι γιατί έχουν πια διασχίσει την κοιλάδα της δοκιμασίας και κατά κάποιον τρόπο άντεξαν». Του Θάνου Ανεστόπουλου
  • Ζέη: Ένας δάσκαλος αρκεί

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Ζέη: Ένας δάσκαλος αρκεί

   «Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιά αποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά»
  • Σοπενχάουερ: Εγωισμός, κακία, οίκτος

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Σοπενχάουερ: Εγωισμός, κακία, οίκτος

   «Κάθε ανθρώπινη πράξη πρέπει να ανάγεται σε ένα από τα τρία αυτά κίνητρα, ή και σε δύο ταυτόχρονα»
  • Όργουελ: Στα όρια

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Όργουελ: Στα όρια

   Ένα απόσπασμα από το 1984 που μοιάζει πάντα επίκαιρο

EMAIL NEWSLETTER

Τα νέα του DOC TV στο mail σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ