0
1
σχόλια
368
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Κάθε ανθρώπινη πράξη πρέπει να ανάγεται σε ένα από τα τρία αυτά κίνητρα, ή και σε δύο ταυτόχρονα»
 

DOCTV.GR
13 Σεπτεμβρίου 2016
Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΟΥΝ, οι άνθρωποι επινόησαν τους ευγενικούς τρόπους, και για να τον βάλουν σε κανόνες και να τον περιστείλουν, θέσπισαν το Κράτος.

Ο ΟΙΚΤΟΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ, γεννιέται από το συναίσθημα της ταυτότητας όλων των ανθρώπων και όλων των όντων, και πρέπει να επεκτείνεται και στα ζώα.

Ο ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΣ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΟΥΣΙΑ ΑΠΑΡΝΗΣΗ, εις την απόλυτη αγνεία, εις την άρνηση της βούλησης του ζην. Η τέχνη δεν είναι άλλο από μια διαβατική απολύτρωση, και ο ασκητισμός είναι η οριστική απελευθέρωση, δίνει τη μόνιμη ειρήνη. Συμφωνία ανάμεσα στους ασκητές όλων των θρησκειών και όλων των εποχών.

ΟΥΤΕ Η ΑΡΕΤΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ Η ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ - η ιδέα πού έχουμε για την αρετή είναι στείρα, και μόνο ως όργανο μπορεί να χρησιμεύσει, όπως η τεχνική στο ζήτημα της τέχνης. Το να ελπίζουμε πως τα συστήματα ηθικής μας και οι ηθικές μας μπορούν να φτιάξουν ενάρετους, ευγενικούς και άγιους ανθρώπους, είναι τόσο ανόητο, όσο το να φαντασθούμε πως οι πραγματείες αισθητικής μας μπορούν να δημιουργήσουν ποιητές, γλύπτες, ζωγράφους και μουσικούς.

ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ υπάρχουν, και όλες οι πιθανές αφορμές βασίζονται μόνο σ’ αυτά τα τρία ελατήρια. Είναι πρώτα-πρώτα
α) ο εγωισμός, που θέλει το δικό του καλό (δεν έχει όρια),
β) η κακία, που θέλει το κακό του άλλου (φτάνει ως την άκρα σκληρότητα),
γ) ο οίκτος, που θέλει το καλό του άλλου (φτάνει ως τη γενναιοφροσύνη, το ψυχικό μεγαλείο).

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ να ανάγεται σε ένα από τα τρία αυτά κίνητρα, ή και σε δύο ταυτόχρονα.


Βρείτε τα βιβλία του Α. Σοπενχάουερ, σε ειδική τιμή, εκεί.
 
Απόσπασμα από το βιβλίο Σκέψεις και Αποσπάσματα, κεφάλαιο Για την Ηθική, εκδόσεις Γκοβόστη. Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788-21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.

Πηγή: Αντικλείδι


Διαβάστε επίσης:
Σοπενχάουερ: Βούληση 
Σοπενχάουερ: Τα πάθη
Σοπενχάουερ: Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος 
Σοπενχάουερ: Η τέχνη να επιβιώνεις 
Σοπενχάουερ: Η μάζα στοχάζεται ελάχιστα 
Σοπενχάουερ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο 
 
εμφάνιση σχολίων