0
2
σχόλια
433
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο Μανού Τσάο πήγε στη ΒΙΟ.ΜΕ για να ασχοληθούμε με τη ΒΙΟ.ΜΕ κι όχι με τρία βιντεάκια κι ένα τζαμάρισμα

ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
5 Ιουλίου 2016
Εντάξει ο Μανού Τσάο πήγε στο Καραβάνιο Συμπαράστασης προς τη Βιομέ έξω από το Υπ. Εργασίας για συμπαράσταση. Το θέμα είναι ότι πήγε εκεί για να ασχοληθούμε με τη ΒΙΟ.ΜΕ. κι όχι με τρία βιντεάκια κι ένα τζαμάρισμα.

Η Βιομέ λοιπόν. Ή το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ. Μιλάμε για την πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που έγινε αυτοδιαχειριζόμενη. Η ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλείφθηκε από την πρώην εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και τελικά με επίσχεση εργασίας, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Με ασφαλιστικά μέτρα κατόρθωσαν να δεσμεύσουν τα μηχανήματα και όσα υλικά είχαν απομείνει, παίρνοντας το εργοστάσιο στα χέρια τους. Μέχρι να νομιμοποιηθεί η λειτουργία του από το κράτος παράγουν προϊόντα (θαυμάσια βιολογικά καθαριστικά σε προσιτές τιμές) όχι για κέρδος αλλά για την επιβίωση του εργοστασίου κι εξασφάλισε μισθούς ίσους με επίδομα ανεργίας στους περίπου 40 εργαζόμενους.

Το ουσιαστικότερο μήνυμα τους τόσα χρόνια που τους παρακολουθούμε είναι αυτό:
Φτιάξτε κι άλλα αυτοδιαχειριζόμενο εγχειρήματα, μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε, πρέπει να γίνουν κι άλλα ΒΙΟ.ΜΕ.

Η αλήθεια είναι ότι στη ΒΙΟ.ΜΕ υπήρχε ήδη η μαγιά της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων πριν έρθει η κρίση και η πτώχευση. Υπήρχε συνέλευση, υπήρχε αλληλοβοήθεια, υπήρχε διατυπωμένη η γλώσσα της αλληλεγγύης.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ απευθύνουν έκκληση για κατάληψη και επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που κλείνουν από τους απλήρωτους και απολυμένους εργαζόμενους τους. Η πρόσφατη συνάντησή τους στο Υπ. Εργασίας δεν είχε θετική εξέλιξη αλλά η Ράνια Αντωνοπούλου δεσμεύτηκε να απαντήσει την επόμενη εβδομάδα. Η διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο έλαβε πάντως τη γνωστή απάντηση: βία, χημικά και συλλήψεις από την αστυνομία.

Οι εργαζόμενοι ζητάνε παύση του πλειστηριασμού των οικοπέδων όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις (το να μετακομίσουν το εργοστάσιο είναι σχεδόν αδύνατο καθώς τα μηχανήματα είναι «χτισμένα» στο χώρο). Ζητούν το δεσμευμένο οικόπεδο από το Δημόσιο να δοθεί στους εργαζόμενους, καθώς επίσης νερό και ρεύμα αλλά και νομιμοποίηση της λειτουργίας του.

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή το εγχείρημα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ ο Τσίπρας το 2013 δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για ανάλογα εγχειρήματα αυτοδιαχείρησης εργαζομένων.
«Στηρίζω τα παιδιά της ΒΙΟ.ΜΕ, αυτό που κάνουν είναι πολύ σημαντικό, είναι ο δρόμος της αυτονομίας, και για μένα είναι δάσκαλοι. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για αυτό που κάνουν, και θα είμαι μαζί τους πάντα» - Μανού Τσάο


Τα προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ θα τα βρείτε online εκεί αλλά και σε αυτά τα καταστήματα. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις από το μπλόγκ τους.


Διαβάστε επίσης:
Το αυτοοργανωμένο εργοστάσιο
Aυτοδιαχειριζόμενοι εργασιακοί χώροι
ΝΕΑ ΗΘΗ: 5 κινήσεις που αξίζει να στηρίξουμε

 
εμφάνιση σχολίων