Το εντιτόριαλ της Guardian για τον Epstein, την εξουσία και τη λογοδοσία περιγράφει μερικά από τα sos σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζει πως η πλήρης διαφάνεια είναι το ελάχιστο που αξίζουν τα θύματα αλλά και οι κοινωνίες.
«Όσο περισσότερα έγγραφα για τον Epstein δημοσιοποιούνται, τόσο πιο καθαρά φαίνεται πόσους ισχυρούς φίλους είχε, και αυτό είναι τελικά που τον βοήθησε», σχολίασε η Αμερικανίδα δικηγόρος Lisa Bloom σε συνέντευξή της στην Guardian αυτή την εβδομάδα. Όπως σημειώνει με στεγνό χιούμορ η κ. Bloom, που εκπροσωπεί 11 από τα επίμονα και θαρραλέα θύματα του Jeffrey Epstein: «Δεν έτσι πρέπει να λειτουργεί το δικαστικό σύστημα».
Από την αρχή, η υπόθεση Epstein προσφέρει ένα υποδειγματικό παράδειγμα για το πώς οι άνθρωποι που έχουν διασυνδέσεις μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο και να εκφοβίσουν όποιον προσπαθήσει να τον ασκήσει. Η αμείλικτη διεκδίκηση διαφάνειας, και θεσμικά, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τέτοιες τακτικές και να υπάρξει λογοδοσία της εξουσίας.
Οι κατηγορίες ότι ο Peter Mandelson διέρρευσε email της Downing Street και ευαίσθητες πληροφορίες των αγορών στον Epstein, καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα, μετά την οικονομική κρίση, οδήγησαν πλέον σε ποινική έρευνα. Το πολιτικό μέλλον του Sir Keir Starmer πρωθυπουργού ενδέχεται να εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πείσει πως ο διορισμός τον Peter Mandelson ως πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον είχε διαφάνεια
Στις ΗΠΑ επίσης, ενδέχεται να συντελείται μια πολυαναμενόμενη «εκκαθάριση», όπως λέει η Melinda French Gates, πρώην σύζυγος του Bill Gates. Ο Gates έχει κατηγορηματικά απορρίψει τις ανατριχιαστικές κατηγορίες για αυτόν στα πρόσφατα έγγραφα ως ψευδείς. Αλλά η σημασία της δημοσιοποίησης είναι ότι επιβεβαιώνει τον μεγάλο βαθμό στον οποίο η ελίτ συνδεόταν συμφεροντολογικά με τον Epstein και μετά την καταδίκη του.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Peter Thiel, για παράδειγμα, βρισκόταν σε επαφή με τον Epstein, ενώ μια επενδυτική εταιρεία που συνίδρυσε φέρεται να αποδέχθηκε 40 εκατ. δολάρια από αυτόν.
Ο Howard Lutnick, Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, επισκέφτηκε το ιδιωτικό νησί του Epstein με τη γυναίκα και τα παιδιά του το 2012.
Σε φιλική ανταλλαγή email το 2013, ο Richard Branson έγραψε με απαράδεκτο γούστο: «Όποτε είσαι στην περιοχή, θα χαρώ να σε δω. Αρκεί να φέρεις το χαρέμι σου!»
Στη Silicon Valley, τα χρήματα του χρηματοδότη χρηματοδοτούσαν δείπνα στυλ σαλόνι με προσωπικότητες όπως οι Larry Page και Sergey Brin.
Ο αριστερός φιλόσοφος Noam Chomsky εμφανίζεται στα emails ως συμπονετικός σύμβουλος, δίνοντας οδηγίες στον Epstein για το πώς να αντιμετωπίσει την «υστερία» γύρω από την «φρικτή» μεταχείρισή του από τα ΜΜΕ.
Τέτοιες σχέσεις έχουν υποβαθμιστεί και δημόσια μεταποιηθεί μετά τη σύλληψη και τον θάνατο του Epstein στη φυλακή. Ωστόσο, οι χρυσές παρέες που του έδιναν άνευ όρων πρόσβαση σε δίκτυα επιρροής του χάρισαν ένα αίσθημα απλησίαστης δύναμης, ακόμα και όταν οι επιζώσες προσπαθούσαν να αποκαλύψουν τη φρικαλεότητα του Epstein. Οφείλουν στα θύματα αυτά να δώσουν πιο πλήρεις απαντήσεις για τις πράξεις τους.
Ο Bill και η Hillary Clinton, που θα καταθέσουν στην κοινοβουλευτική έρευνα για τον Epstein αυτόν τον μήνα, έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η παρουσία τους θα θέσει προηγούμενο.
Τα θύματα του Epstein, που απαιτούν την πλήρη δημοσιοποίηση των βαριά λογοκριμένων εγγράφων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά πολλά από αυτά δεν θέλουν να δημοσιευτεί το όνομά τους κάτι που έγινε ήδη με 43 από αυτά!
Ισχυρότατοι άνθρωποι είχαν συμφέρον να κλείσουν το κεφάλαιο του σκανδάλου Epstein. Το ηθικό καθήκον είναι η πλήρης αποκάλυψη.