0
1
σχόλια
846
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
28 Μαρτίου 2024
O ΜΑΓΕΙΡΑΣ, Ο ΚΛΕΦΤΗΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ: Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό «Αυστηρώς Ακατάλληλο». Πλέον, απολαμβάνει τη φήμη ενός από τα πιο κλασικά φιλμ των 80ς. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές μια από τις πιο καλύτερες και πιο προκλητικές ταινίες στα χρονικά του βρετανικού σινεμά σε σκηνοθεσία Πίτερ Γκρίναγουεϊ, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 22:30, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

Η σύζυγος ενός αγροίκου αφεντικού του εγκλήματος, εμπλέκεται σε ένα μυστικό ειδύλλιο με έναν ευγενικό βιβλιοπώλη μεταξύ των γευμάτων στο εστιατόριο του συζύγου της. Το φαγητό, η χρωματική κωδικοποίηση, το σεξ, ο φόνος, τα βασανιστήρια και ο κανιβαλισμός είναι το εξωτικό φαγητό σε αυτόν τον όμορφα κινηματογραφημένο, αλλά βάναυσα ασυμβίβαστο σύγχρονο μύθο.  Η ταινία θα προβληθεί χωρίς περικοπές, στην πλήρη και αλογόκριτη εκδοχή των 124 λεπτών, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 1989. Σκηνοθεσία: Πίτερ Γκρίναγουεϊ. Παίζουν: Έλεν Μίρεν, Μάικλ Γκάμπον, Ρισάρ Μπορινζέρ, Τιμ Ροθ, Αλαν Χάουαρντ. Είσοδος: 7 Ευρώ.

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΦΡΟΪΝΤ: Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν. Την Κυριακή 31/3 στις 17:30 θα παιχτεί η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ από το 2001, «Ι.Α. Τεχνητή Νοημοσύνη» (A.I. Artificial Intelligence).  Η ταινία βασίζεται στο δυστοπικό βιβλίο του Brian Aldiss "Supertoys Last Summer Long" (1969) και σε ένα κινηματογραφικό προσχέδιο που εγκαταλείφθηκε από τον Κιούμπρικ. Ο David, ένα ανδροειδές που μοιάζει να είναι ένα πραγματικό μικρό αγόρι, καλείται να πάρει τη θέση του άρρωστου παιδιού ενός ζευγαριού. Ο David έχει προγραμματιστεί να προσκολληθεί και να αγαπήσει τον ενεργοποιητή του, στην προκειμένη περίπτωση τη Μόνικα τη μητέρα του άρρωστου αγοριού. Όταν ο γιος τους θεραπεύεται το ζευγάρι αποφασίζει να ξεφορτωθεί τον David, εγκαταλείποντάς τον σε ένα δάσος. Εκείνος, όμως, περνάει χιλιετίες προσδοκώντας την επανένωσή του με τη Μόνικα και λαχταρώντας να γίνει ένα αληθινό αγόρι για να κερδίσει την αγάπη της μητέρας που τον εγκατέλειψε. Με τους: Χέιλι Τζόελ Οσμεντ, Φράνσις Ο' Κόνορ, Τζουντ Λο. Είσοδος: 7 Ευρώ.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Οι βραβευμένες ταινίες Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου φιλοξενούνται από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου 2024 στον φιλόξενο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Με προβολές ταινιών, Q&As και masterclasses οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν τον περασμένο Αύγουστο για τον τρόπο που καταπιάνονται με τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, για την κοινωνική τους ευαισθησία, την πρωτοτυπία της ιδέας και την καλλιτεχνική τους αξία.

Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, όπως το «Scenes With My Father» (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Βραβείο FIPRESCI) της Ολλανδο-Κροάτισσας σκηνοθέτη Biserka Šuran σε ελληνική πρεμιέρα που αναβιώνει σκηνές από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το «Audrey Napanangka» (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ) της αυστραλιανής Penelope McDonald σε διεθνή πρεμιέρα, που παρακολουθεί τη ζωή της εκπληκτικής Audrey και της οικογένειας Walpiri που ταξιδεύει εκπαιδεύοντας η ίδια τα παιδιά της,

Επίσης: Το «Ξύπνησα 18» (Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας) της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, όπου έξι ασυνόδευτοι νέοι και νέες μιλούν για τη ζωή στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει και δυσκολεύει απότομα στα 18. Τα «Φύλλα Καπνού» (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη, που ξεδιπλώνουν τις μνήμες γυναικών καπνεργατριών. Το «The Hidden Children of Colonization» (Βραβείο #ThisisEU) του Dominique Regueme σε ελληνική πρεμιέρα, που πραγματεύεται την ιστορία απομάκρυνσης και εξορίας χιλιάδων πολυφυλετικών παιδιών κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Το «Bitter September» (Χάλκινος Φοίνικας μicro) της Σοφίας Φαραντάτου σε ελληνική πρεμιέρα για τη διαχείριση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Το επίκαιρο «A Tale of Four Minorities» (Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας) του ισραηλινού David Deri σε παγκόσμια πρεμιέρα, με τις αποκαλυπτικές ιστορίες από οικογένειες Μουσουλμάνων, Εβραίων Υπερ-Ορθόδοξων, Εβραίων Θρησκευόμενων Έποικων και Εβραίων Κοσμικών ομοφυλόφιλων. Το «Will you look at me?» (Χρυσός φοίνικας μicro) του κινέζου Shuli Huang, μια εξομολογητική συζήτηση ανάμεσα σε έναν νεαρό γκέι σκηνοθέτη και τη μητέρα του και το «Scars» (Αργυρός Φοίνικας μicro) της Alex Anna σε ελληνική πρεμιέρα, ένα αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό.

Θα πραγματοποιηθούν masterclasses του Jordan Paterson, καναδού σκηνοθέτη, παραγωγού και συγγραφέα και του Michel Noll, προέδρου της γαλλικής Ecrans des Mondes, εμπνευστή του Grecdoc και διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης του Beyond borders. Το masterclass του Michel Noll την Παρασκευή 29 Μαρτίου με τίτλο Πέρα από τη Φαντασία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διεθνούς διασύνδεσης και ανάπτυξης των κινηματογραφικών φεστιβάλ υπό το πρίσμα της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των μελλοντικών προοπτικών.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου με το masterclass Εξερευνώντας τη μετανάστευση μέσω του φακού, ο Jordan Paterson θα εξετάσει ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ και οι ερευνητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σήμερα με την κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση.

Info: To 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Ταξιδεύει στην Αθήνα. 29 - 31/3 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιεράς Οδού 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα βρείτε στο more.com


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 
Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου γιορτάζει
Lapis Lazuli: Πόσο απέχει μια κραυγή από ένα γέλιο;
4 σειρές που βλέπουμε τώρα
εμφάνιση σχολίων