2
2
σχόλια
498
λέξεις
CULTURE
Το νέο αίμα της χορογραφίας αυτοπαρουσιάζεται σ΄ένα διήμερο φεστιβάλ που εξαπλώνεται σε όλους τους χώρους της Στέγης
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Απριλίου 2018
5o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη. Οι χορογράφοι του μέλλοντος τρυπώνουν στη Στέγη και καταλαμβάνουν όλους τους χώρους. Εξερευνούν τις πολλές περσόνες μας στην εικονική πραγματικότητα και στην «αληθινή» ζωή. Θέτουν καίρια ερωτήματα (ανατρέπεται η κοινή λογική; Η έμπνευση, έχει μυστικό συστατικό;), και αποτυπώνουν σκέψεις που ίσως δεν μας είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό (τί σχέση έχει η  φαρμακευτική με τη χορογραφία;).

Ο χορός μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που διευρύνει τις σκέψεις μας και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Και μέσω της κινησιολογίας μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και συνύπαρξης (όπως αποτυπώνεται στα ωραία βίντεο του φεστιβάλ).


Η Στέγη, για πέμπτη χρονιά, αφουγκράζεται το μέλλον του χορού, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τις ανερχόμενες δυνάμεις του, εντός κι εκτός συνόρων. Έξι νέοι χορογράφοι στοχάζονται για την πραγματικότητα μέσω της κίνησης και μας προσκαλούν σε διαδραστικές και μη παραστάσεις.


Ευαγγελία Κολύρα -code bend time: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλώσσας που μιλάμε και του τρόπου που συμπεριφερόμαστε; Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί σε μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς, σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας. Μια παράσταση για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα. 28-29 Απριλίου, 17:00-20:00 5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου. Είσοδος δωρεάν.

Χρήστος Ξυραφάκης και Andi Xhuma - Ok, that’s you: Πώς διαχειριζόμαστε τα πολλαπλά είδωλά μας στον καθρέφτη της εικονικής πραγματικότητας; Δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας ένα έργο-σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας. Η ιδιωτική ζωή στο μικροσκόπιο των social media, ολοένα πιο διάφανη και προσβάσιμη στον καθένα, μετατρέπεται σε θέαμα. 28-29 Απριλίου, 18:00, Εκθεσιακός χώρος

Κατερίνα Ανδρέου – BSTRD: Χρησιμοποιώντας τον ευρηματικό τίτλο "BSTRD" –μια σύντμηση της λέξης "bastard" που σημαίνει νόθος–, η Κατερίνα Ανδρέου καταθέτει ένα σόλο για τη «γνήσια νοθεία», παίζοντας με υλικά όπως η μουσική house, αλλά και με την ίδια την αμφισημία των εννοιών. Ένα συνονθύλευμα από μουσικές και χορευτικές κουλτούρες που λειτουργεί ως υπόμνηση του εύθραυστου –ή και ανυπόστατου– της ιδέας της γνησιότητας και της μοναδικότητας του υποκειμένου στη σκηνή/ζωή. 28-29 Απριλίου, 19:30, Μικρή Σκηνή

Ανδρονίκη Μαραθάκη - Hi Jack. Hijack!: Μια «χοροπειρατεία» στο -1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα 12 χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου». 28-29 Αριλίου, 20:30-23:30, Εκθεσιακός χώρος. Είσοδος δωρεάν.

Ελπίδα Ορφανίδου - Pharmacist or Balloonist: Τι σχέση έχει η φαρμακευτική με τη χορογραφία; Χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια αναμειγνύονται, αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης, αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, η Ελπίδα Ορφανίδου παρουσιάζει ένα εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», με ξεχωριστούς προσκεκλημένους. 28-29 Απριλίου, 21:30, Κεντρική Σκηνή


 
Info: 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Εισιτ.: 5-7 ευρώ 
εμφάνιση σχολίων