0
1
σχόλια
404
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένα διαχρονικό σχόλιο από τον Ρωμαίο ποιητή

DOC TV
19 Φεβρουαρίου 2015
«ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ: Η ερωτική υποκρισία είναι αποποινικοποιημένη. Και δίνε υποσχέσεις αφειδώς, οι υποσχέσεις δεν σε βλάπτουν, ξέρεις. Σ’ επίπεδο υποσχέσεων μπορεί ο πάσα ένας να ’ναι απλοχέρης. Άπαξ και σε πιστέψ’ η κοπελιά, πάντα θα ελπίζει και θα σε πιστεύει. Η ελπίδα είναι μεν απατεών, πλην είναι απατεών που σε βολεύει…».

«ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΤΗΣ ΓΡΑΨΕΙΣ: Καθήκον πρώτο: γράμμα να σταλεί, και μάλιστα να ’ναι καλογραμμένο. Το μήνυμα να είν’ ενδεικτικό, γιατί είναι προπομπός εν προκειμένω. Το βασικό ζητούμενο εδώ: κατάλληλη ρητορική για ερωτευμένους. Και όποιος κι αν είσαι, μην ξεχνάς να βάλεις παρακάλια και επαίνους. Με παρακάλια εκάμφθη ο Αχιλλέας κι επέστρεψε του Έκτορος το σώμα. Τα παρακάλια, λένε, συγκινούν και θυμωμένο άγιο ακόμα».

«ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ -ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Διπλωματία, τακτ και ανοχή -συνδυασμός που τη γυναίκα θα κερδίσει. Βίαια όμως συμπεριφορά φέρνει καβγά και υποθάλπει μίση. Απέχετε, λοιπόν, από βρισιές, από καβγάδες κι από αντεγκλήσεις -τον έρωτα τον τρέφουνε το φλερτ, γλυκόλογα και άλλες διαχύσεις».

«ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, αυτό αφορά τους παντρεμένους μόνον -αυτοί αν θέλουν, ας αντιδικούν και ας μαλώνουν στους αιώνες των αιώνων. Στη σύζυγο ταιριάζει ο καβγάς, η σύζυγος φέρνει τον καβγά ως προίκα. Η ερωμένη είναι πάντ’ αλλιώς: πρέπει να ακούει λόγια όλο γλύκα. Το σεξ μαζί της προαιρετικό, δεν είστε ως προς τούτο δεσμευμένοι. Κι αυτή η μόνη δέσμευση για σας, το αμοιβαίο πάθος που σας δένει».


Αποσπάσματα από το έργο του Οβίδιου, Ερωτική Τέχνη, εκδ. Καστανιώτη.

Ο Πόπλιος Οβίδιος Νάσων ήταν Ρωμαίος ποιητής, ο τελευταίος από τους μεγάλους αυγούστειους ποιητές, που έζησε στις αρχές της Pax Romana, της ειρήνης δηλαδή ανάμεσα στα έθνη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που επέβαλαν οι ρωμαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια πατρικίων της επαρχίας. Εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη. Μετά από τη βασική παιδεία που πήρε κοντά στους καλύτερους δασκάλους έκανε λαμπρές νομικές και φιλολογικές σπουδές. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη ρητορική. Όταν ο Οβίδιος εμφανίστηκε στη λογοτεχνική σκηνή, η ειρήνη ήταν εξασφαλισμένη και ήταν διάχυτη η επιθυμία για έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής και λιγότερο αυστηρά ήθη, τα οποία διαμόρφωσαν την ανώτερη τάξη της πρωτεύουσας. Ο Οβίδιος γίνεται εκφραστής αυτών των επιθυμιών και αναπτύσσει μια ποίηση που ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής της εποχής του. Δοκίμασε να γράψει σε όλα τα σημαντικά λογοτεχνικά είδη, την ελεγεία, το έπος, την επιστολογραφία, την τραγωδία, και κατάφερε να επιτύχει μια συνεχή διεύρυνση του ορίζοντά του και μια νέα αντίληψη της σχέσης μεταξύ ποίησης και ζωής.

εμφάνιση σχολίων