0
1
σχόλια
294
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι δικαστές κοιμούνται. Οι αστυνομικοί κάνουν φυλετικές διακρίσεις. Μια Βρετανίδα δικηγόρος «τα χώνει» στην ελληνική δικαιοσύνη

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Νοεμβρίου 2014
«Το σύστημα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι απολύτως άθλιο». Η δικηγόρος από τη Βρετανία που βοήθησε στην απελευθέρωση του φοιτητή που κατηγορούνταν για φόνο στην Ελλάδα και ήταν υπό κράτηση επί 16 μήνες προειδοποιεί τους μαύρους Βρετανούς ότι «θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά» το να έρθουν στη χώρα μας.

Η Χίλαρι Μπράουν, εκπρόσωπος του 20χρονου πρώην φοιτητή Οικονομικών Myles Litchmore-Dunbar, ο οποίος τελικά δεν βρέθηκε ένοχος για το μαχαίρωμα του Tyrell Matthews-Burton, μίλησε έξω από τα δόντια για την ελληνική αστυνομία και τα δικαστήρια όσον αφορά στον χειρισμό της υπόθεσης που είχε ως αποτέλεσμα ο 20χρονος να μείνει υπό κράτηση επί 16 ολόκληρους μήνες. Η Μπράουν κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι κάνουν φυλετικές διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως η υπόθεση αφορούσε νεαρούς μαύρους άνδρες ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την έλλειψη προσπάθειας από τις αρχές και την εντελώς κακότεχνη και επιφανειακή έρευνα δολοφονίας. «Τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας τα είπαν όλα. Έβαλαν ταινία γύρω από την περιοχή και στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι κανείς δεν τους έδωσε εντολή να διερευνήσουν. Κάθε αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι δεν ήταν δική τους ευθύνη να ερευνήσει, οπότε σαφώς ουδεμία έρευνα έγινε».

Το θέμα όμως δεν τελειώνει στις αστυνομικές αρχές αλλά επεκτείνεται και στο δικαστικό σύστημα. Η Μπράουν είναι σοκαρισμένη από τα όσα επικράτησαν την ώρα της δίκης. «Ένας προς ένας αποκοιμήθηκαν, δεν έδιναν προσοχή, ροχάλιζαν, έγραφαν μηνύματα ο ένας στον άλλο και χαχάνιζαν».

Ο Myles έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τρόπο ανάλογο του συστήματος της ελληνικής δικαιοσύνης: εγκρίθηκε να αφεθεί ελεύθερος από τις 3 Νοεμβρίου, όμως δεν αφέθηκε πριν τις 7. Η δικηγόρος λέει ότι η σύγχυση και η «κακή επικοινωνία ήταν απολύτως τρομακτική».«Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η συνήθης πρακτική γιατί, αν είναι, τότε αναρωτιέμαι αν ποτέ θα βρεθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους».

εμφάνιση σχολίων