0
4
σχόλια
408
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία έδωσε 19 δισ. για να σωθεί μια τράπεζα. Η τεράστια μακέτα μιας ουτοπικής πόλης δείχνει τι θα μπορούσε να είχε γίνει με αυτά τα χρήματα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
13 Νοεμβρίου 2014
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση    

19 δισ. ευρώ. Τόσα χρειάστηκε να δώσει το κράτος -δηλαδή οι πολίτες- για να σωθεί η αυστριακή τράπεζα Hypo Alpe-Adria και η υπόθεση να προστεθεί στη λίστα με τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Ευρώπης. Πόσα όμως είναι 19 δισ. και τι θα μπορούσε να γίνει για τους πολίτες με αυτά τα χρήματα; Η παθητική αντίδραση του κοινού στο σκάνδαλο ενέπνευσε μια ομάδα σπουδαστών σε τμήματα Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών να θέσουν το ερώτημα. Έτσι οργάνωσαν μια διαφορετική μορφή αστικής διαμαρτυρίας, δημιουργώντας μια τεράστια εικονική πόλη που θα μπορούσε να κατασκευαστεί με το ίδιο ποσό.

Η Hypotopia, όπως ονόμασαν την πόλη μιξάροντας το όνομα της τράπεζας με τη λέξη «ουτοπία», κατασκευάστηκε πάνω σε μια τεράστια μακέτα από τσιμεντόλιθους και ξύλα στην Karlsplatz, μία από τις κύριες πλατείες της Βιέννης. Αν η Hypotopia γινόταν πραγματικότητα, θα μπορούσε θεωρητικά να χωρέσει 102.574 κατοίκους και θα ήταν η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία.

Με τον τεράστιο θεωρητικό προϋπολογισμό των 19 δισ., η ομάδα των φοιτητών είχε την ελευθερία να δημιουργήσει κάτι μεγάλο.
Η πόλη έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα βιομηχανικά πρότυπα, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για τα πάντα: από τις ανασκαφές του εδάφους, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τον αποτεφρωτήρα απορριμμάτων, μέχρι και τις υποδομές μεταφορών. Συμβολικά, το μόνο που δεν περιλαμβάνει το σχέδιό τους είναι τράπεζες.

Η ομάδα έχτισε την πόλη χωρίς χρηματοδότηση ή υποστήριξη, βασιζόμενη μόνο σε προσφορές.
 Ο υπεύθυνος του έργου ονομάζεται Lukas Zeilbauer και σπουδάζει πολιτικός μηχανικός. «Η Hypotopia είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο αρχιτεκτονικής. Είναι μια διαμαρτυρία», λέει. Η πόλη στήθηκε έξω από την περίφημη εκκλησία του Καρόλου και παρέμεινε εκεί για τρεις εβδομάδες του Οκτωβρίου. Το έργο προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αλλά και πολιτικούς από όλα τα μεγάλα κόμματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης-διαμαρτυρίας, έγιναν και σχετικές διαλέξεις με μια σειρά από θέματα που αφορούν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της εκπαίδευσης και της οικολογίας, προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν σφαιρικότερη γνώση για το τι σημαίνουν 19 δισ. και πόλη-πρότυπο.

Παρά το γεγονός ότι η πόλη αποσυναρμολογήθηκε για τη σχετική πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στις 30 Οκτωβρίου, οι εγκέφαλοι πίσω από τη Hypotopia σκοπεύουν να συνεχίσουν να εξαπλώνουν το όραμά τους. Οι περισσότεροι από τους τσιμεντόλιθους ανακυκλώθηκαν, αλλά μερικοί διατηρούνται για την επόμενη Μπιενάλε. Η διαδικτυακή τους πλατφόρμα εξακολουθεί να υπάρχει και να διαδίδει το μήνυμα.
 
εμφάνιση σχολίων