0
1
σχόλια
463
λέξεις
ΖΗΝ

Το διάσημο σοκολατογλυκό με brownies, σως σοκολάτας και ρευστή καραμέλα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
20 Οκτωβρίου 2014
Είναι το γλυκό που έχει κοντέψει να μας ξεκάνει πολλές φορές. Διότι καταφτάνει πάντα εκεί που λες «δεν μπορώ να φάω άλλο, ούτε ψίχουλο δεν χωράει» κι όμως ποτέ κανείς δεν είπε όχι στον πιο γλυκό «θάνατο από σοκολάτα».

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ BROWNIES: 335 γρ. ζάχαρη, 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 115 γρ. βούτυρο, 115 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, 2 αυγά, 1½ κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 1/4 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα, 1/3 κουτ. γλ. αλάτι. 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: 170 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, 160 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά, 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 50 γρ. ζάχαρη. 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ: 165 γρ. καστανή ζάχαρη, 160 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά, 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό, 4 κουτ. γλ. κορν φλάουρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φτιάχνουμε τα brownies ως εξής: Βάζουμε σε μεγάλο μπολ, ασφαλές για μικροκύματα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και 2 κουτ. σουπ. νερό. Ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 4-5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες. Ανακατεύουμε ελάχιστα. Ύστερα προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν και έπειτα το αλεύρι κοσκινισμένο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. 
Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, τη βανίλια και το αλάτι. Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Χτυπάμε με μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Ύστερα προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, λίγο κάθε φορά, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 20x30. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, ρίχνουμε το μείγμα από πάνω και ψήνουμε επί 20 λεπτά. Μόλις γίνει χλιαρό, ξεφορμάρουμε προσεκτικά. 
Φτιάχνουμε τη σως σοκολάτας ως εξής: Σε μέτρια φωτιά, μέσα σε μπεν μαρί, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 
Φτιάχνουμε τη σάλτσα καραμέλας ως εξής: Σε κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη μαζί με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το βούτυρο και  την κρέμα γάλακτος, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Συναρμολογούμε το γλυκό ως εξής: κόβουμε τα brownies σε μερίδες. Λούζουμε με τη σάλτσα σοκολάτας, η οποία πρέπει να είναι ζεστή, και προσθέτουμε από πάνω τη ρευστή καραμέλα.

ΤΙP: Ο αυτοσχεδιασμός είναι το παν στο σερβίρισμα. Παγωτό βανίλια, σταγόνες σοκολάτας, τραγανά πουράκια και τριμμένο καρύδι ή πεκάν, είναι μόνο μερικές ιδέες για να εμπλουτίσουμε αυτή την αγαπημένη γουρουνιά.

εμφάνιση σχολίων