0
1
σχόλια
606
λέξεις
ΖΗΝ

Το θρεπτικό δημητριακό συνοδεύει τα πάντα. Κινόα με λαχανικά, με κοτόπουλο, σε σούπα ή σε μπάρες

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
29 Σεπτεμβρίου 2014
Η κινόα είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, καθώς θεωρείται από τις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη -ακόμα και η NASA την έχει στο διαιτολόγιο των αποστολών της. Είναι θαυμάσια πηγή φυτικών ινών, Ωμέγα 3 λιπαρών, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Επίσης δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Πώς τρώγεται η κινόα; Με χίλιους τρόπους. Διαλέξαμε μερικούς από τους πιο νόστιμους.


ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΜΕ ΚΙΝΟΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 κούπες Quaker, 1/2 κούπα κινόα, κούπα ταχίνι, 1 κούπα μαύρη ζάχαρη, 1 κούπα κορν φλέικς, 1 κούπα σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα, 2 κούπες ανάμεικτους ξηρούς καρπούς περασμένους από το μούλτι, 2 κουτ. σουπ. μέλι, 6 ασπράδια αυγών, 1 κρόκος αυγού,  1 κουτ. γλ. κανέλα, ½ κουτ. γλ. αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε την κινόα με 2 κούπες νερό μέχρι να το πιει. Ανακατεύουμε το ταχίνι, τα αυγά και την κανέλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε μπαστουνάκια και τα πιέζουμε να γίνουν πλακέ, σαν μπάρες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η επιφάνειά τους. Προσοχή, όχι πολύ ψήσιμο για να μη σκληρύνουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πακετάρουμε τις μπάρες σε διάφανη μεμβράνη.


ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ: 2 φλιτζ. μαγειρεμένη κινόα, 3,5 φλιτζ. βραστό νερό, 1 κύβο λαχανικών, 3 ασπράδια αυγών, 200 γρ. μανιτάρια σε φέτες, 3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια, 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 κλωναράκι μαϊντανό, 150 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια, χυμό από ½ λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρόλα, διαλύουμε τον κύβο μέσα στο νερό. Προσθέτουμε την κινόα και τον χυμό λεμονιού. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Βράζουμε για 15 λεπτά. Όταν πιει το νεράκι, αδειάζουμε την κινόα μέσα σε μπολ που έχουμε χτυπήσει τα ασπράδια αυγών. Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε τα λαχανικά μας και σωτάρουμε ελαφρά τα μανιτάρια στο λάδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ταψί πάνω από την κινόα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τα κυβάκια μοτσαρέλας και ψήνουμε στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά.


ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ
ΥΛΙΚΑ: 1/2 φλ. κινόα, 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 2 κουτ. γλ. φρέσκο βασιλικό, 1 κύβο λαχανικών, λίγο μαύρο πιπέρι. ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ: Κρουτόν, τριμμένη παρμεζάνα ή μυζήθρα. ΓΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ: μπούκοβο ή/και κόκκινο πιπέρι, όσο θέλουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το νερό μαζί με το ελαιόλαδο. Πλένουμε την κινόα και τη ρίχνουμε στο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ντομάτα, τον κύβο, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε και τον βασιλικό. Σερβίρεται ζεστή, πασπαλισμένη με κρουτόν και τυρί -και αν αντέχουμε τα καυτερά, με μπούκοβο και κόκκινο πιπέρι.


ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. κινόα, 2 φιλέτα κοτόπουλο σε κομματάκια, 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο, 1 ντομάτα σε κυβάκια, 1 κολοκύθι σε κυβάκια, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο,  4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 150 γρ. τυρί φέτα, 1 κουτ. γλ. φρέσκο βασιλιό, 1 κουτ. σουπ. ξίδι λευκό, 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σιγοβράζουμε την κινόα μέσα στον ζωμό κότας για 15-20 λεπτά. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σωτάρουμε για ένα πεντάλεπτο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το σκεύος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε τα λαχανικά μας. Τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά. Βάζουμε ξανά το κοτόπουλο στο σκεύος, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, το ξίδι, το λεμόνι και τον βασιλικό. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο. Προσθέτουμε την κινόα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

εμφάνιση σχολίων