0
1
σχόλια
483
λέξεις
ΖΗΝ

7 τρικ για να μην σπαταλάμε νερό στον κήπο ή στη βεράντα μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Σεπτεμβρίου 2014
Για να σώσουμε τόσο το νερό του πλανήτη όσο και την τσέπη μας, μια καλή αρχή είναι να μην σπαταλάμε περισσότερο νερό απ' όσο χρειαζόμαστε για τη βεράντα και τον κήπο μας. Μικρά τρικ εξοικονόμησης για να μην πούμε το νερό-νεράκι, βρίσκονται εδώ.

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΦΥΤΑ: Εκτός από το να προσέξουμε ποια φυτά ταιριάζουν στις ανάγκες του σπιτιού μας ώστε να αντέχουν σε σκιά, έντονη ηλιοφάνεια, ζέστη, κρύο ή αέρα, επιλέγουμε φυτά που χρειάζονται λιγότερο πότισμα. Η λεβάντα, οι φοίνικες, η ακακία, η ρολογιά και το γιασεμί είναι μερικά από αυτά. Το φυτώριο της γειτονιάς μας μπορεί να μας προτείνει κι άλλα πολλά.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΜΑ: Οι οργανικές ουσίες στο χώμα βελτιώνουν τη δομή του και βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας. Υπάρχουν ειδικοί κόκκοι και τζελ λιπάσματος τα οποία επίσης συμβάλλουν στη διατήρησή της.

ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ: Οι ανάγκες των φυτών αλλάζουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ατμόσφαιρα. Έτσι είναι πιο σημαντικό να παρακολουθούμε το χώμα και την κατάσταση των φυτών προτού τα ποτίσουμε. Το χώμα μπορεί να δείχνει στεγνό στην επιφάνειά του, γι' αυτό εξετάζουμε τι γίνεται μερικά εκατοστά πιο κάτω. Αν είναι νωπό, τότε δεν υπάρχει λόγος ποτίσματος. Κάποια είδη χώματος ίσως να μη δείχνουν τόσο στεγνά, όμως το φυτό να χρειάζεται πότισμα. Έτσι, αν τα φύλλα των φυτών σκουρύνουν ή αρχίσουν να κοιτάνε προς τα κάτω, τότε μάλλον χρειάζονται λίγο νεράκι. Είναι προτιμότερο επίσης να ποτίζουμε το απόγευμα και όχι τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια, διότι έτσι εξατμίζεται λιγότερο νερό.

ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ: Τα αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνά πότισμα απ’ ό,τι τα πιο βαριά εδάφη. Η Royal Horticultural Society συμβουλεύει πως για να συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα φυτά μας στο έδαφος, χρειάζονται μέχρι 24 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, κάθε 5 έως 10 ημέρες.

ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ: Τα ποτιστήρια και το λάστιχο μας βοηθούν να ρίξουμε όσο νερό χρειάζεται κατευθείαν στη βάση του φυτού, αφήνοντας την ευρύτερη περιοχή σχετικά στεγνή - πράγμα που εμποδίδει και το να φυτρώσουν πολλά αγριόχορτα επίσης. Για το πότισμα του γκαζόν όμως καλύτερο είναι το ποτιστικό σύστημα, που καλύπτει μεγάλη περιοχή χωρίς να τη μουλιάζει με περιττό νερό. Αν έχουμε αυτόματο πότισμα, φροντίζουμε να το ρυθμίζουμε στη σωστή ροή και συχνότητα, ανάλογα με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΒΡΟΧΙΝΟ ΝΕΡΟ: Όταν βρέχει φυσικά. Το μαζεύουμε με λεκάνες στη βεράντα ή σε υπαίθριο χώρο, ή και τοποθετώντας δοχεία μπροστά από τις υδρορροές.

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ: Το «γκρίζο νερό» (το νερό από τα λουτρά, ντους, πλυντήριο ρούχων και το πλύσιμο των πιάτων) είναι ένας καλός τρόπος για να τα καταφέρουμε. Σαπούνια και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης είναι ακίνδυνα για τα φυτά, αλλά προσέχουμε να μη χρησιμοποιήσουμε  νερό με χλωρίνη, απολυμαντικό, αποσκληρυντικά πλυντηρίου ή ισχυρότερα καθαριστικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα φυτά και τη δομή του εδάφους ή να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας αν φυτεύουμε φρούτα και λαχανικά εκεί.

εμφάνιση σχολίων