0
6
σχόλια
301
λέξεις
ΖΗΝ

Οδηγός επιβίωσης σε 5 βήματα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Μαΐου 2014
Πώς θα αποφύγουμε τους πόνους στη μέση και στα πόδια από το πολύωρο καθισιό. Όσοι δουλεύουμε βιδωμένοι σ’ ένα γραφείο, ξέρουμε πώς μεταφράζεται αυτό στο σώμα: από πιάσιμο στην πλάτη, κράμπες στα πόδια και πόνο στη μέση, μέχρι οσφυαλγία και άλλα προβλήματα κινητικότητας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να βελτιωθεί και να μας σώσει από τα παραπάνω, με λίγη οργάνωση στο γραφείο: δηλαδή προσέχοντας τη στάση μας και βοηθώντας τη να παραμένει σωστή όσο περνούν οι ώρες, εφαρμόζοντας τα παρακάτω βήματα.

1. ΠΕΛΜΑΤΑ: Τα πέλματά μας πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος. Ένα υποπόδιο ή ένα απλό κουτί μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Καλό είναι να μη σταυρώνουμε τα πόδια, για να αποφύγουμε τους μυϊκούς σπασμούς.

2. ΓΟΝΑΤΑ: Φροντίζουμε τα γόνατα να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους γοφούς ή λίγο χαμηλότερα από αυτούς. Έτσι, τα οστά και οι αρθρώσεις παραμένουν σε σωστή ευθυγράμμιση και οι μύες μας λειτουργούν χωρίς πιέσεις. Ένα μικρό κενό μεταξύ της καρέκλας και του γονάτου είναι επίσης απαραίτητο για να μην πιέζονται οι μύες.

3. ΠΛΑΤΗ/ΜΕΣΗ: Για να μην καμπουριάζουμε, η πλάτη μας πρέπει να στηρίζεται στην καρέκλα. Αν δεν εφάπτεται η μέση μας στην καρέκλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαξιλάρι. Η κακή στήριξη της μέσης είναι η πιο συχνή αιτία της οσφυαλγίας.


4. ΧΕΡΙΑ: Τα χέρια μας πρέπει επίσης να στηρίζονται σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Το γραφείο μας πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τους βραχίονες της καρέκλας, για να μη χαλά η ευθυγράμμιση του σώματος και να μη συσσωρεύεται ένταση στο μυϊκό σύστημα.

5. ΚΕΦΑΛΙ: Αν εργαζόμαστε σε υπολογιστή, η οθόνη του πρέπει να βρίσκεται στο σωστό ύψος, ώστε να μη γέρνουμε το κεφάλι μας προς τα κάτω ή προς τα πάνω, για να τη βλέπουμε καλά.

ΥΓ. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να σηκωνόμαστε ανά μία ώρα και να κινούμαστε λίγο.

Πηγή: Onmed.gr

εμφάνιση σχολίων