0
1
σχόλια
504
λέξεις
ΖΗΝ

Τι κάνουν τα παιδιά της πόλης που δεν έχουν σούβλα; Νόστιμο αρνί ή κατσίκι στον φούρνο

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Μαρτίου 2018
Ίσως δεν έχει τη χάρη του να ψήνουμε στη σούβλα έξω στη φύση ή την αυλή, όμως το λαχταριστό αρνάκι που σιγοψήνεται στον φούρνο δεν έχει και πολλά να ζηλέψει γευστικά από το σουβλιστό. Χώρια που είναι και πιο εύκολο στην παρασκευή του. Ιδού οι πιο αγαπημένες συνταγές για αρνί (και για όσους δεν αγαπάνε το αρνί, έχουμε και κατσικάκι), ιδανικές όχι μόνο για το Πάσχα αλλά και για κυριακάτικα τραπέζια όλο τον χρόνο.

ΑΡΝΑΚΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο, 6 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπ. αλεύρι, 3 σκελίδες σκόρδο, τον χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: 1 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 2-4 κουτ. σούπ. αλεύρι, ½ ποτήρι βραστό νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά το κρέας και το στραγγίζουμε. Το τρυπάμε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία σε όλη του την επιφάνεια, αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 120 και σιγοψήνουμε μέχρι να ροδίσει παντού. Υπολογίζουμε περίπου 40 λεπτά για κάθε μισό κιλό κρέατος. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Το κόβουμε σε φέτες και το κρατάμε ζεστό τοποθετώντας το μέσα σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε το ζεστό νερό στο ταψί που ψήσαμε το κρέας μας και ανακατεύουμε τους χυμούς. Φτιάχνουμε τη σάλτσα ως εξής: περνάμε από σουρωτήρι το ζουμί του ταψιού. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας επί ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ζουμί από το ταψί και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα μας. Σερβίρουμε ξεχωριστά το κρέας και τη σάλτσα.


ΑΡΝΑΚΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 αρνίσιο μπούτι βάρους περίπου 2 κιλών, 6 σκελίδες σκόρδο, 50 ml λευκό κρασί, 50 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλ. δενδρολίβανο, 3 κλωναράκια μαντζουράνα, 2 κουτ. γλ. ρίγανη, 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε. Το τρυπάμε με μαχαίρι σε αρκετά σημεία σε όλη του την επιφάνεια. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε τα κομματάκια σκόρδου στις τρύπες. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε στο ταψί τα μυρωδικά μαζί με το κρασί. Καλύπτουμε το αρνί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1-1½ ώρα. Στα 30-45 λεπτά γυρνάμε το κρέας και από την άλλη μεριά. Το κρατάμε καλυμμένο με το αλουμινόχαρτο μέχρι το τέλος του ψησίματος, φροντίζοντας να ροδίσει παντού.


ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΠΙΠΕΡΑΤΟ
ΥΛΙΚΑ: 2½  κιλά κατσικάκι, 1 λεμόνι στυμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 5-6 κλαράκια δεντρολίβανο, 1 κουτ. σούπ. μουστάρδα, ½ κουταλιά σούπ. ταχίνι, ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπ. πολύχρωμα πιπέρια σε κόκκους, αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το κατσικάκι σε μερίδες και το πλένουμε καλά. Σκουπίζουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Το τοποθετούμε στον φούρνο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο ή σε ειδική σακούλα ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 2-2½  ώρες.
 
εμφάνιση σχολίων