0
1
σχόλια
330
λέξεις
CULTURE

Έντεκα σχολεία στην Ολλανδία προτείνουν σε χίλια πιτσιρίκια μια διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας, σαν παιχνίδι

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Ιουλίου 2013
Μολύβια, πίνακες και διδασκαλία όπως την ξέραμε, τέλος. Στα νέα σχολεία της Ολλανδίας, οι μαθητές καθορίζουν το πρόγραμμα και οι δάσκαλοι απλώς κατευθύνουν αντί να διδάσκουν.

Τα 11 σχολεία νέου τύπου είναι έτοιμα να υποδεχθούν περίπου 1.000 μαθητές, από 4 μέχρι 12 ετών. Το κάθε παιδί θα έχει το δικό του iPad και θα επιλέγει μόνο του πότε και τι θέλει να διδαχθεί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Ο ρόλος των δασκάλων δε θα είναι η παράδοση μαθημάτων, αλλά η προπόνηση και κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιο πιτσιρίκι έχει όρεξη να παίξει αντί να μελετήσει, θα είναι ελεύθερο να το κάνει.

«Το σχολείο δεν περιορίζεται πλέον σε συγκεκριμένες σχολικές αργίες» αναφέρει ο υπεύθυνος οργανισμός στην ιστοσελίδα του. «Η φροντίδα και το σχολείο συγχωνεύονται και τα κτίρια θα είναι ανοικτά από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα κάθε μέρα». Η υποχρέωση του παιδιού θα είναι να βρίσκεται εκεί τουλάχιστον από τις 10:30 μέχρι τις 15:00. \

Το σχολικό εγχειρίδιο-εφαρμογή του iPad μοιάζει σαν διαδραστικό Multimedia. Έτσι η διδασκαλία θα μοιάζει με παιχνίδι, ενώ το κάθε παιδί θα μπορεί να ακολουθεί το δικό του ρυθμό. Το iPad θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους γονείς για την πρόοδο του παιδιού και το τι έχει μάθει ακριβώς, ενώ κάθε 1 1/2 μήνα, οι δάσκαλοι, τα παιδιά και οι γονείς θα αποφασίζουν από κοινού τι θα περιλαμβάνει η επόμενη διδακτική περίοδος.

Τα φιλόδοξα αυτά σχολεία είναι μια έμπνευση του γνωστού στην Ολλανδία δημοσκόπου Μορίς ντε Χοντ. Ο ίδιος συνέλαβε την ιδέα από την κόρη του, η οποία γεννήθηκε το 2009 και από 3 ετών είχε μάθει να γράφει στο iPad την αλφάβητο. Το σχολικό αυτό μοντέλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με το βορειο-ευρωπαϊκό, που ενοποιεί κατά κάποιο τρόπο κοινωνικοποίηση, τέχνες, ελευθερία και διδασκαλία με διαδραστικές μεθόδους. Το αν τα σχολεία του iPad θα είναι εξίσου αποτελεσματικά, θα το ανακαλύψουμε στο μέλλον.


Διαβάστε επίσης: VIDEO TED 2013: Η ομιλία-έμπνευση που κέρδισε
 
εμφάνιση σχολίων