1
1
σχόλια
249
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Τριάντα χρόνια μετά

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ
15 Ιουνίου 2013
Η ΦΡΑΣΗ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ» αποδίδεται στον γάλλο ποιητή Paul Valery, φράση με την οποία ήθελε να περιγράψει το συναίσθημα απαισιοδοξίας των ευρωπαίων διανοούμενων γύρω στο 1920, σε σχέση με το ηθικά και υλικά κατεστραμμένο τοπίο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
 
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΡΑΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο STEVE JOBS, σαν τίτλο της ομιλίας του στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδίασης, στο Άσπεν των ΗΠΑ, στις 15 Ιουνίου 1983, τριάντα χρόνια πριν. Σε αυτή την ομιλία αναφέρει πως σε λίγα χρόνια από τότε οι άνθρωποι θα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στους προσωπικούς υπολογιστές παρά στα αυτοκίνητά τους και πως οι υπολογιστές θα αποτελέσουν ένα νέο επικοινωνιακό μέσο. Συγκρίνει την εν τη γενέσει της τότε βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικού με την βιομηχανία δίσκων, και την ζωή των σχεδιαστών software με αυτή των καλλιτεχνών. Στο τέλος σχολιάζει για την αναγνώριση φωνής και για την εξέλιξη του τρόπου αλληλεπίδρασης με τους υπολογιστές, πως θα είναι από τα βασικά θέματα των επόμενων δεκαετιών.
 
ΕΧΟΝΤΑΣ ΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΙΣΩ, το μέλλον δεν ήταν ποτέ αυτό που περίμενα, αλλά η βασική γεύση στο στόμα μου για το ζοφερό παρόν είναι αυτή που έδωσε από την αρχή ο Valery, και όχι εκείνη της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της εφαρμογής της στη ζωή μου. Τριάντα χρόνια μετά περίμενα γενναία βήματα προς την εξάλειψη των γενικευμένων δεινών, γενναία βήματα προς την ισότητα, την ελευθερία, περίμενα εξέλιξη των κοινωνιών, περισσότερα χαμόγελα, λιγότερο φόβο, περισσότερη αγάπη.
 
Τουλάχιστον έχω αναγνώριση φωνής.

The Future Isn’t What It Used To Be, Steve Jobs, 15/6/1983

 
εμφάνιση σχολίων