0
4
σχόλια
334
λέξεις
VIDEO

H είδηση κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του Guardian: Η κρίση σπρώχνει στο Sisa, το φτηνό ναρκωτικό που έχει μετατρέψει το κέντρο σε θανατηφόρα ζώνη

DOC TV
18 Μαΐου 2013
Το περιοδικό Vice γύρισε το βίντεο και ο Guardian έκανε την είδηση να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το φτηνό νακρωτικό έχει μετατρέψει τους χρήστες που δεν έχουν χρήματα για ηρωίνη σε ζόμπι. Το Sisa φτιάχνεται από αμφεταμίνες, κρυσταλλική μεταμφεταμίνη αλλά και υγρά μπαταρίας, λάδια μηχανής, σαμπουάν, χλωρίνη. Κοστίζει μόλις 1 με 2 ευρώ η δόση. Επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη και καταστρέφει τη σκέψη. Σκοτώνει και σε κάνει να θέλεις να σκοτώσεις χωρίς να το καταλάβεις. Ονομάζεται sisa και είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό ανάμεσα στους άστεγους ναρκομανείς της Αθήνας.

Η Guardian κάνει ρεπορτάζ στο κέντρο της πόλης: οι ναρκομανείς στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο αυτοκαταστροφικοί εξαιτίας της κρίσης. Το τεράστιο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ελλήνων (64%) συνδέεται με το γεγονός. Οι ναρκομανείς που μένουν στους δρόμους της Αθήνας πεθαίνουν, επειδή δεν έχουν στέγη να καταφύγουν.

Ο επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, είναι σαφής:
το sisa συμβολίζει τον κατήφορο της Ελλάδας. Την οικονομική κρίση και την ανεργία. Είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας» και η απάντηση των εμπόρων στους ναρκομανείς που δεν έχουν πλέον χρήματα να αγοράσουν τη δόση τους.

Η σεξουαλική υπερδιέγερση που προκαλεί το sisa έχει ως συνεπαγωγή την αύξηση κρουσμάτων αφροδίσιων νοσημάτων, HIV και ανεπιθύμητων κυήσεων. «Πέρυσι δύο άστεγες ναρκομανείς γέννησαν κυριολεκτικά στο δρόμο, μέσα στο κέντρο της πόλης».

«Η συντηρητική τρικομματική συμμαχία της κυβέρνησης επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα, με αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ναρκομανών και των αστέγων από τα στέκια τους», γράφει η Guardian.

«Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Καταφέρνουν την περιθωριοποίηση των χρηστών και την ώθησή τους  στα χέρια των εμπόρων για προστασία» αναφέρει ο Χ. Πουλόπουλος του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 έχει χάσει τα 70 από τα 500 άτομα του προσωπικού, ενώ ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά το 1/3 ύστερα από απαίτηση της Τρόικας.





Πηγές: The Guardian, Vice.com

εμφάνιση σχολίων