0
1
σχόλια
543
λέξεις
ΖΗΝ

4 μεθυσμένα πιάτα και ένα αλλόκοτο κοκτέιλ, όλα με μπύρα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Μαρτίου 2013
Κρύα και σε παγωμένο ποτήρι είναι απόλαυση. Τι άλλο όμως μπορούμε να φτιάξουμε με μπύρα; Αφράτο ψωμάκι, λαχταριστές πίτσες, κοτόπουλο και θαλασσινά, σουρεαλιστικά κοκτέιλ Beergaritas και άλλες νοστιμιές για τους αγιάτρευτα μπυρομανείς.

ΜΠΥΡΟΨΩΜΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 1/2 φλιτζάνι ελαφριά μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα. Σε μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τη μπύρα. Ζυμώνουμε με τους γάντζους του μίξερ μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιογενής. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμαμ αδειάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε στο κέντρο του ψωμιού μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή. Πριν ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μη διαλυθεί.


ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
ΥΛΙΚΑ:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής, 2 1/2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά, 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 1/2 μπύρα με δυνατή γεύση σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Ύστερα χτυπάμε με μίξερ χρησιμοποιώντας τους γάντζους, για περίπου 7-9 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και μαλακή. Τη φτιάχνουμε σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο σκεύος, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Ύστερα πλάθουμε σε σχήμα δίσκου, με πάχος ανάλογο του αποτελέσματος που θέλουμε. Αν θέλουμε τραγανή ζύμη, τότε φροντίζουμε να είναι 1 πόντο λεπτή και ψήνουμε αμέσως. Για πιο παχιά και αφράτη, τότε το πάχος είναι διπλάσιο και αφήνουμε να ξεκουραστεί άλλη μισή ώρα πριν βάλουμε τα υλικά και την ψήσουμε.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕΛΩΜΕΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
4 μπούτια κοτόπουλου, 1 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, από 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι και δενδρολίβανο, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, ένα κουτάκι μπύρα της αρεσκείας μας, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ταψί. Σε μπολ ανακατεύουμε τη μπύρα, τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι και το σκόρδο και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 μεριές και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (45-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο). Ταιριάζει πολύ με πουρέ πατάτας ως συνοδευτικό.


ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΜΥΔΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα και πλυμένα πολύ καλά, χυμό και ξύσμα από 1 1/2 λάιμ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ολόκληρη, 1/4 φλιτζ. ξανθιά μπύρα, μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα για 7-8 λεπτά. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με το μαϊντανό. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη και βραστά χόρτα.


ΜΠΥΡΕΝΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ BEERGARITA
ΥΛΙΚΑ:
1 κουτάκι λεμονίτα, 1 κουτάκι Sprite ή 7Up, 1 1/2 φλιτζ. ελαφριά μπύρα, 1 1/4 φλιτζ. λευκή τεκίλα, 2-3 φρέσκα λάιμ, χοντρό αλάτι, πάγο, μια μεγάλη κανάτα και ποτήρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Γεμίζουμε την κανάτα με πάγο μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε τη λεμονίτα, την τεκίλα και τη μπύρα. Τέλος βάζουμε τη μισή Sprite και δοκιμάζουμε. Αν μας φαίνεται πολύ βαρύ, προσθέτουμε και την υπόλοιπη σιγά-σιγά, δοκιμάζοντας μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο που μας ικανοποιεί. Για να σερβίρουμε, περνάμε το χείλος του κάθε ποτηριού με ένα κομμένο λάιμ και ύστερα τα βουτάμε σε πιατάκι με χοντρό αλάτι.

Cheers!
 

εμφάνιση σχολίων