0
4
σχόλια
341
λέξεις
ΖΗΝ

Ένας σύντομος οδηγός από δύο έμπειρους βιβλιοθηκάριους του δρόμου

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
15 Ιανουαρίου 2013
Ο Adam Wiesehan και η Margaret Day, που ζουν στη Νέα Υόρκη, μια μέρα είχαν μια ωραία ιδέα: να συνδυάσουν τις ικανότητές τους για κάτι που θα προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. Εκείνος είναι αρχιτέκτονας και φαν της street art, εκείνη είναι βιβλιοθηκάριος και βιβλιο-ακτιβίστρια. Έστησαν μια pop-up βιβλιοθήκη δρόμου σε μια στάση λεωφορείου, με έπιπλα που μάζεψαν από τα πεζοδρόμια και τα έβαψαν σε φλούο χρώματα, προσφέροντας, εκτός από βιβλία, και καφέ στους επισκέπτες. Αποκωδικοποιώντας την εμπειρία τους, προτείνουν τα εξής βασικά βήματα για όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Πρώτο βήμα: πώς να συγκεντρώσουμε βιβλία. Ζητάμε από δημόσιες βιβλιοθήκες τυχόν αχρησιμοποίητα βιβλία, βάζουμε κουτί συγκέντρωσης βιβλίων σε τοπικές καφετέριες, ζητάμε από φίλους και συγγενείς να συνεισφέρουν, έχουμε το νου μας για φτηνές προσφορές (π.χ. βιβλία με 1 ευρώ). Αυτό είναι βέβαια ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς μόνο στην αρχή. Μετά το εγχείρημα γίνεται γνωστό και οι δωρεές έρχονται μόνες τους. Έπειτα, λένε, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία θεμάτων και ειδών βιβλίων. Πρέπει να υπάρχουν και αρκετά παιδικά. Δε χρειάζεται το αρχικό απόθεμα να είναι τεράστιο -μπορεί να ξεκινήσει μια βιβλιοθήκη δρόμου και μόνο με 30 βιβλία.

Δεύτερο βήμα: πώς να τραβήξουμε την προσοχή. Εκείνοι χρησιμοποίησαν τα έντονα χρώματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι, λένε, ότι για να μείνει κάποιος στο χώρο της βιβλιοθήκης πρέπει να έχει κάπου να κάτσει (ο καφές είναι προαιρετικός, αλλά χρήσιμος, και μπορεί να είναι δωρεά κάποιας τοπικής καφετέριας). Φυσικά πάρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το «πού»: σε κάποιο «ζωντανό» σημείο της πόλης, αλλά όχι από τα πιο συνωστισμένα, όπου ο κόσμος απλά περνάει βιαστικός χωρίς να έχει χρόνο να δώσει παραπάνω σημασία. Στη δική τους βιβλιοθήκη, που στήθηκε σε στάση λεωφορείου, οι άνθρωποι είχαν χρόνο να ασχοληθούν ενώ περίμεναν το λεωφορείο τους.
Και τελικά το παν, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα, γιατί κάθε pop-up βιβλιοθήκη είναι και πρέπει να είναι διαφορετική, για να απευθύνεται κατάλληλα στην τοπική κοινότητα.

Και τώρα που διαθέτουμε και το know-how, θέλουμε να βλέπουμε ελεύθερα βιβλία παντού.

εμφάνιση σχολίων