0
1
σχόλια
711
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη». Από τον Κώστα Ζαφειρόπουλο
 
DOCTV.GR
26 Ιουλίου 2018
Αν και οι περισσότερες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδίδονται σε εμπρησμό, σπάνια οι φυσικοί, πόσω μάλλον οι ηθικοί, αυτουργοί εκτίουν ποινή φυλάκισης ύστερα από τη σύλληψή τους. Οι περισσότερες έρευνες και μελέτες για τη δικαστική εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: ο εμπρησμός στην Ελλάδα παραμένει ένα διαχρονικό, ατιμώρητο έγκλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 1997 έως το 2004 καταδικάστηκαν για εμπρησμό σε δάσος 1.502 άτομα, εκ των οποίων τα 45 ήταν ανήλικοι. Δύο στους τρεις καταδικασθέντες (947 άτομα) πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης ποινής, ενώ οι 464 ποινές ήταν εξαγοράσιμες και τελικά 90 άτομα συνολικά εξέτισαν την ποινή τους. Μόλις το 6% όσων καταδικάστηκαν για εμπρησμό (είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας) κρατήθηκαν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Από εκείνα τα στοιχεία προέκυπτε ότι το 90% των δραστών είναι άντρες, στοιχείο που διατηρείται έως και σήμερα. Οι περισσότερες ποινές που επιβλήθηκαν μέχρι το 2007 ήταν της τάξης του ενός μήνα ή των τριών μηνών, ενώ λίγοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πρώην υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, που αφορά διάστημα τριών ετών, η προανάκριση σε υποθέσεις εμπρησμού ολοκληρώθηκε σε ποσοστό μόλις 14,07%. Με άλλα λόγια, στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη. Από όσους παραπέμφθηκαν, καταδικάστηκε το 16,2%. Και από αυτούς, το 72,9% είδε την ποινή του να αναστέλλεται και το 26,5% να μετατρέπεται. Με την εξαίρεση των γεγονότων της Ηλείας το 2007, για την οποία υπήρξε εκτενής κάλυψη από τα ΜΜΕ, σπάνια δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις σχετιζόμενες με πυρκαγιές.

Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις πυρομανών που καταλήγουν σε ψυχιατρικές δομές. Ξεχωρίζουμε ορισμένες περιπτώσεις που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τον Τύπο:
-Στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού βρίσκεται έγκλειστος ένας 26χρονος Ροδίτης που το 2015 έβαλε φωτιά στην αίθουσα του Πρωτοδικείου της Ρόδου, ενώ κατηγορείται και για άλλους 17 εμπρησμούς σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το 2010 έως το 2014. Μεταξύ άλλων είχε βάλει φωτιά σε γραφεία του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής, του τουρκικού προξενείου, σε εκκλησία, στο πανεπιστήμιο και σε ένα συμμαχικό νεκροταφείο.
- Τον Απρίλιο του 2015 ένας 40χρονος που έβαζε φωτιά για να βλέπει τους… πυροσβέστες να τρέχουν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών χωρίς αναστολή για δύο πυρκαγιές που είχε βάλει στον Βύρωνα το 2014.
- Τον Μάιο του 2013 ένας 33χρονος ταξιτζής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για πρόκληση 28 πυρκαγιών, από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012, στην περιοχή της Τριφυλίας. Κρατήθηκε στην Ψυχιατρική Φυλακή του Κορυδαλλού.
- Σε 12 έτη φυλάκισης άνευ χρηματικού προστίμου καταδικάστηκε το 2013 ένας 25χρονος, γιος πυροσβέστη, ο οποίος έβαλε 14 πυρκαγιές τη διετία 2011-2012 στα Καρδάμυλα της Χίου. Άσκησε έφεση. Ακόμα κρατείται στην ψυχιατρική κλινική Κορυδαλλού.

Τι λέει ο νόμος:
- Εμπρησμός (άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα): «Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ επήλθε θάνατος».
- Εμπρησμός σε δάση (άρθρο 265 Ποινικού Κώδικα): «1. Με την επιφύλαξη της βαρύτερης τιμωρίας κατά τους όρους του άρθρου 264, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».
- Εμπρησμός από αμέλεια (άρθρο 266 Ποινικού Κώδικα): «1. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση. 2. Επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 2.900 μέχρι 29.000 ευρώ, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Μετατροπή της ποινής που επιβλήθηκε δεν επιτρέπεται».
- Άρθρο 267: «Ο υπαίτιος της πράξης του άρθρου 266 απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν με την ελεύθερη θέλησή του καταστείλει ο ίδιος την πυρκαγιά ή με τη γρήγορη αναγγελία του προς την αρχή δώσει αφορμή για την καταστολή της».
 
εμφάνιση σχολίων