0
1
σχόλια
377
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Αν ο άνθρωπος έδινε ζωή σε κάθε του συναίσθημα και έκφραση σε κάθε του σκέψη, ο κόσμος θα κέρδιζε μια τόσο καινούρια και ορμητική χαρά»
 

DOCTV.GR
13 Μαρτίου 2019
«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΟΥΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ, αν την εξαντλούσε ως την τελευταία της σταγόνα, αν έδινε ζωή σε κάθε του συναίσθημα κι έκφραση σε κάθε του σκέψη, αν υλοποιούσε κάθε του όνειρο- πιστεύω ότι ο κόσμος θα κέρδιζε μια τόσο καινούρια και ορμητική χαρά, που θα ξεχνούσε όλες τις αρρώστιες του μεσαιωνισμού και θα επιστρέφαμε στο ελληνικό ιδεώδες- ίσως και σε κάτι λεπτότερο, πλουσιότερο κι από το ελληνικό ιδεώδες.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ανάμεσά μας φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό. Ο αυτοακρωτηριασμός των αγρίων επιβιώνει τραγικά στην αυταπάρνηση που φθείρει τις ζωές μας.

ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. Κάθε παρόρμηση που πολεμάμε να καταπνίξουμε, μένει κρυμμένη και δουλεύει μέσα στο μυαλό και μας δηλητηριάζει. Το σώμα αμαρτάνει μια φορά και ξεμπερδεύει, γιατί η πράξη είναι ένας τρόπος εξαγνισμού. Δε μένει τιποτ’ άλλο παρά η ανάμνηση μιας απόλαυσης ή η πολυτέλεια της μεταμέλειας.

Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ είναι να ενδώσεις σε αυτόν. Αν του αντισταθείς, η ψυχή σου θ’ αρρωστήσει απ΄ τη λαχτάρα για τα πράγματα που η ίδια απαγόρευσε στον εαυτό της, απ’ την επιθυμία για όσα οι τερατώδεις νόμοι της έχουν κηρύξει τερατώδη και παράνομα. Κάποιος είπε ότι τα πιο σημαντικά γεγονότα του κόσμου συντελούνται μέσα στο μυαλό. Στο μυαλό, λοιπόν, και μόνο σ’ αυτό γίνονται και οι μεγαλύτερες αμαρτίες του κόσμου».


Βρείτε τα βιβλία του Όσκαρ Ουάιλντ, σε ειδική τιμή, εκεί.

Αποσπάσματα από το βιβλίο Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι, Εκδόσεις Ελληνικός Βορράς- Γεωργιάδης. Όσκαρ Ουάιλντ (16 Οκτωβρίου 1854 - 30 Νοεμβρίου 1900). Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται το μυθιστόρημα Το Ποτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ, Το Φάντασμα του Κάντερβιλ και το παραμύθι Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας. Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού. Βρέθηκε κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία -απαγορευμένη στη Βρετανία εκείνη την εποχή- και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Οι εμπειρίες του στη φυλακή καταγράφτηκαν στο ποίημα Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγκ (The Ballad of Reading Gaol). Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 από μηνιγγίτιδα, αν και πολλοί δίνουν διαφορετικές ερμηνείες στα αίτια του θανάτου του.


Διαβάστε επίσης: Ουάιλντ: Η ψυχή του ανθρώπου
εμφάνιση σχολίων